Uporabnik
Re: Cvt
Odvisno.
Najbolje bo, da probaš testnega v kolikor ga imajo!
Drugače je klasična automatika najboljša!
Uporabnik
jamamoto wrote:Tudi jaz se ogrevam za CVT. Ali gre avto v visoke obrate tudi, če ga ne pritisneš do konca, ali bolj počasi pospešuje. Kakšen je dejanski filing v vožnji napram I-shift.
V temi Honda HR-V EU verzija sem pisal o teh menjalnikih (bolj spodaj):
http://www.hondaforum.si/viewtopic.php? ... 0&start=40

Meni je všeč, sodelavec ima Audija A4 s CVT in je naredil že 260.000 km brez okvar.
Uporabnik
Rudonya wrote:Najbolje bo, da probaš testnega v kolikor ga imajo!
Drugače je klasična automatika najboljša!
Nimajo! Si probal že vse, da veš, da je klasična najboljša? Ali samo na pamet govoriš? Večina novih in dragih avtomobilov ima zdaj ali robotizirane sklopke ali menjalnike z dvema sklopkama (kot DSG) ali pa samo take kažejo v revijah, ker so to najdražje verzije opreme in zanimive za novirarje.

I-shift ima nižjo porabo od klasičnega ročnega menjalnika, čeprav je I-shift klasičen menjalnik z robotizirano sklopko, HR-V s CVT pa ima tudi po tehničnih podatkih najnižjo porabo med vsemi verzijami HR-V. Za klasično avtomatiko pa so od nekdaj pisali, da ima preveliko porabo.
Uporabnik
M.P. wrote: Nimajo! Si probal že vse, da veš, da je klasična najboljša? Ali samo na pamet govoriš? Večina novih in dragih avtomobilov ima zdaj ali robotizirane sklopke ali menjalnike z dvema sklopkama (kot DSG) ali pa samo take kažejo v revijah, ker so to najdražje verzije opreme in zanimive za novirarje.

I-shift ima nižjo porabo od klasičnega ročnega menjalnika, čeprav je I-shift klasičen menjalnik z robotizirano sklopko, HR-V s CVT pa ima tudi po tehničnih podatkih najnižjo porabo med vsemi verzijami HR-V. Za klasično avtomatiko pa so od nekdaj pisali, da ima preveliko porabo.
Res nimajo nobene?
Naj se ti v tem primeru ne mudi!
Jaz sem vedno na automatiki od prvega avta in sem probal že marsikaj!
O tem, da je poraba v primerjavi z ročnim večja in ostalo kar sodi zraven pišejo in govorijo tisti, ki avtomatike niso od blizu videli, kaj šele da bi jo vozili!
Uporabnik
Kako pa avto deluje po klancu navzdo, ali ko je treba zavirati. Je poraba zavor temu primerna
Civic 1.5 T Sport Plus Platinum White, 2020
Civic 1.8 Sport Milano Red, 2007 EX
Civic 1.6.ES 5 Door Silver metalic, 2003 EX
VW Golf 2 1.3 JXB Red, 1989 EX

:rockon:
Uporabnik
jamamoto wrote:Kako pa avto deluje po klancu navzdo, ali ko je treba zavirati. Je poraba zavor temu primerna
Izbira prestav deluje na podlagi zbirke oziroma seštevka vseh parametrov oziroma dejavnikov kot so število vrtljajev, hitrost, pnevmatike, podlaga, položaj plina, ... Pri vožnji po klancu navzdol prej spustim plin in po potrebi ''tapknem'' zavoro in uravnavam željeno hitrost!
Nikoli se ne daje v N (prosti tek) ker v omenjenem primeru pride do nepodmazovanja in prevelikega temperaturnega šoka, kar je dostikrat posledica pokanja glave motorja in uničenje menjalniških zobnikov!
Uporabnik
jamamoto wrote:Kako pa avto deluje po klancu navzdo, ali ko je treba zavirati. Je poraba zavor temu primerna
Odgovor lahko dam samo za Civic I-shift in sicer menjalnik zavira z motorjem in kljub višanju hitrosti ne prastavi takoj v višjo prestavo. Pri tem se obrati dvignejo, poraba pa je skoraj nič, ker elektronika zapira dovod goriva. Šele pri dovolj visokih obratih prestavi avtomatika v višjo prestavo, če prej ne zabremzaš.

Pri CVT pa še nisem bil v takih klancih, da bi menjalnik zaviral, avto imam šele en mesec. Mi je pa sodelavec, ki ima Audija s CVT povedal, da elektronika relativno pozno zazna klanec, potem pa kar občutno zavira z motorjem (oz. menjalnikom). To moram še nekje sprobat, recimo z Ljubelja proti Tržiču.

Pripomba o nevtral poziciji pa je hecna, saj tudi pri ročnem menjalniku po klancu dol naj ne bi dajal v prosti tek. Nevtral pri avtomatiki naj bi uporabljal samo če stojiš ali skoraj stojiš. I-shift park pozicije sploh nima, ima pa nevtral.
Uporabnik
Lepo si tole spisal!
Zanimivo je ja, da večina teh -tronicov in polavtomatikov nima več P (parking) pozicije, kar se mi pa zdi povsem nepraktično!
Jasno, tudi pri ročnem se ne daje v prosti tek oziroma ler!
V N(neutral) se da ko stojiš (križišče, semafor, kolona,....) ali pri prehodu programa v R(reverse) ali D(drive)!
Drugače se pri parkiranju vedno zategne ročna zavora, sploh na klancu, da ne prihaja do preobremenitev in nepričakovanih situacij!
Uporabnik
Hondin cvt ima 3 stopnje: D,S in L. V kolikor po klancu navzdol menjaš v S ali L bo zadeva zavirala.
Modelarji vseh dežel, združite se.
Uporabnik
Gros wrote:Hondin cvt ima 3 stopnje: D,S in L. V kolikor po klancu navzdol menjaš v S ali L bo zadeva zavirala.
To je jasno!
Ampak zanimivo, da je še eden redkih da je popolna klasika!
Za kateri model si to gledal?
Uporabnik
Civic hybrid ima poleg S - "sport" še L prestavo, ki je namenjena hudim klancem navzgor in navzdol. Se pa pri hibridu pri vsakem zaviranju vključi tudi elektro motor tako, da je to malo drugačna zadeva in zaviranje motorja ni problem, tudi ploščice se posledično zelo malo rabijo.
Uporabnik
Zanimivo.
Hočeš reči da L deluje kot pri reduktorju funkcija >low< ?
Uporabnik
Ne vem, vem samo da blazno dvigne obrate. Verjetno, da se kuplunga ne matra v hrib.
Post Reply

Information

Moderators

Blue Angels