Ja Alfa je model 159, 1.9 JTD M-Jet, 110 kW 150KM z Progressive opremo. Imam prvi letnik, torej 05. Trenutno ima po šrtevcu prevoženih 140kkm. Niso pa realni, kar je pokazalo na examinerju. Mislim pa, da jih nima veliko več glede na ohranjenost.
Poraba je zelo majhna glede na moj način vožnje. Vozim se v službo lahko bi rekel čez hribe, 42 km v obe smeri, če je le priložnost prehitim vse kar je pred mano, po omejitvah le v naselju, po mestu in avtocesti bolj malo, uglavnem kar "agresivna" vožnja. Po BC mi pije 6,5 v resnici pa 2dl več. Lega na cesti je res fenomenalna, na dolgih razdaljah nisem nič utrujen. Po dveh letih lastništva bi se še vedno kar vozil in vozil z njo
Registracija me je prvo leto prišla brez bonusa in z kaskom 1050€+ 80€ cestnine z nekim popustom.Potem druga registracija 460€ z kaskom okoli 960 + 107€ cestne takse.
Z DPF ali EGR ventilom nisem imel nobenih težav. Na alfa forumu je imel probleme z DPFom samo eden uporabnik od nevem kolkih.
Če boš imel veliko mestne vožnje ali pa če se rad počasi voziš greš samo na avtocesto, meni se DPF regenerira že po mislim, da 10km avtoceste pri normalni vožnji(130km/h).
Hja pozimi sem imel probleme z užigom ampak ne zaradi elektronike ampak so bili injektorji. Pri letniku 05 so to menjavali še pod garancijo ampak izgleda, da na moji ne. Potem so z nadalnimi modeli to težavo rešili, kakor tudi drugo hibo: volanska letev, ki so jo potem ojačali in tudi s tem ni več težav.Glede nagajanja elektronike pozimi pa tudi noben še ni potožil, vsaj pri 159-ki ne.
Glavni servis te bo na pooblaščenem prišel tam okoli 800- 900€, ampak jaz osebno vozim k s.p., ki je strokovnjak za alfe in mi z original deli in z predpisanim oljem za ta motor računa nekaj malega čez 400€. Mali servis: za naftni filter sem dal enkrat 92€ drugič pa 75€ oba original (zelo priporočljivo), oljni filter:11,90€, dva kabinska filtra, oba v kompletu: 46€, zračni filter 20,50€.
Menjal sem pa vse 4 injektorje. Na pooblaščencu je 460 ali 470€ komad ampak smo dali notri rabljene, mašina je imela okoli 70kkm. Komad pa je bil 120€. No po menjavi injektorjev se mi je poraba zmanjšala za skoraj 2l !
Menjal sem tudi prednje roke, spet na pooblaščencu okoli 200€ ena. Jaz sem dal gor obnovljene. Je pa 2× zgornja roka(leva, desna) 104€ in 2× spodnja 148€ zraven še optika in delo, pa je naneslo 342€.
To je pa tudi vse. No pa še original brisalci 49,60€.
Če boš kupu Alfo 159, ti kakor tudi drugi lastniki priporočam najmanj 110kW, ker 88kW je "prešvoh", ne dobesedno ampak, če si bolj umirjen voznik bo dovolj, če bi pa rad "brez skrbi prehiteval" je pa bol priporočljiv agregat z 110kW. Sicer pa nisem vozil 88kW tako, da ne vem kako se obnaša. Poraba pa mislim, da ni nič kaj manjša, celo ista.
Uglavnem z mašino ne bo nobenih težav, če kupiš od letnika 07 naprej.
Sem še kaj pozabil?. Aja, slike imam na drugem compu tako, da jih bom jutri nalimau.
p.s. @ tref: a so mogoče kje na tem forumu posti v katerih se piše samo o določenih modelih? recimo o CTR, Accordu,...
samo informativno sprašujem, da ne bo pomote.