BlueAccord je napisal/-a:r-type: impreza wrx sti ima redni servis na 20.000km, evo 8 pa na 5 - 8.000km. In to vsake 5.000 do 8.000 km menjat tekočine v diferencijalu in menjalniku. Evo 8 je dirkalnik in tudi vzdrževanje je 3 krat dražje.
Od kje meni to. Angleži imajo dost teh avtomobilov, tam sem pobral veliko teh informacij.
Jaz ne govorim o vzdržlivosti, ampak o rednih servisih. Saj pravim, da je impreza dosti bolj uporaben avto.
LP
Servisi so an 8.000 km oziroma na 4500 milj. Menjava se motorno olje in olje v aktivnem difernecialu (cena 8.000 do 10.000 SIT).
Zdaj boš rekel da ti je to drag servis? Motorno olje 4.5l cca 15.000 SIT in olje za aktivni diferencial 10.000 SIT? No pa dajma še 15.000 na ostale malenkosti in 15.000 SIT na delo. To znese 55.000 SIT na 8.000 km.
To je nekje 110.000 SIT na leto. Z STi imaš takrat en servis na leto in ni treba zamenjat olja v aktivnem diferencialu, ker ga STi nima. Vendar pa ima STi 6l motornega olja. Se pravi za STi pa daš 50.000 SIT na leto za servis.
Konec koncev, pol daš za EVO VIII 60.000 SIT na leto več za vzdrževanje.
Če je to za tebe neki strošek pri avtu, ki požre v povprečju 15+ litrov goriva ??
Tu imaš link do servisnih manual-ov, kjer si lahko preveriš zgornjo trditev.
http://www.lancer-evo.net/php/manuals.php#null
Cena goriva, ki ga skuriš z takim avtom v enem mescu ti pokrije servis. Da ne govorima o gumah (ki so pri tako zmogljivem avtu potrošni material cca 160.000 SIT komplet), zavarovanju....
Ne STi in ne EVO 8 nista prijazna z cenami vzdrževanja. Razlika v ceni vzdrževanja vse skupaj je minimalna.
Jaz bi olje zamenjal tudi pri STi na 10.000 km, ne glede na priporočila od tovarne. Ni tka grozna cena zamenjat to olje na 10.000 km. Še najmanjši strošek od vsega.
Dirkalnika sta pa oba. Zdaj si napisal, kot da je STi družinska limuzina.
LP