Uf sem spregledal, da so nekateri zajadrali še globlje od cene bencina:
Protoncek je napisal/-a:Hybrid je napisal/-a:Ne vem kako se lahko komu zdi, da je logično, da se penzije, vrtci in šole pokrivajo iz trošarin na benz..
Sploh ni LOGIČNO, je pa (vsaj deloma) realnost. Pri nas je pač sistem da jaz dajem za današnje penzioniste, ti boš dajal za naslednjo generacijo... Slaba stran tega sistema je, da je težava, če je premalo zaposlenih - preveč penzionistov, takrat mora pač država primakniti manjko. Finta je, da ko je situacija obratna se višek ne špara ampak porabi za ostale neumnosti (beri razdeli "dobiček" med delničarje ZPIZ-a).
Pa splošno mnenje, da so penzionisti "zajedalci" sistema... čeprav v bistvu bi oni radi samo svoj denar nazaj...
Logično bi bilo, da bi JAZ dobival penzijo iz tistega denarja, ki sem ga JAZ dajal vseh 40 let in se je plemenitil. Ampak, tak sistem imajo recimo v US, pa ima tudi hibe: vse firme, ki to delajo so v zasebni lasti in ko gre ena v ku**c gredo tja tudi vse penzije... (se je že zgodilo v US, se spomnite?)
Ja dlje od doma imaš službo, dlje se voziš. Dlje imaš do morja ...
Zakaj ne bi potem plačal več trošarine ...
Točno tako. Ampak vinjete delajo ravno obratno: sistem komunizma - vsi za enega, eden za vse. Vsi plačamo enako, čeprav eni na AC naredijo 200km letno, drugi pa 200 dnevno. Fer? Itak. Pa še kako.
Drugi del mislim, da je lepo pojasnjen zgoraj, se pravi o pravičnosti cene bencina se nerado govori. Samo o vinjetah se rado.
Glede pokojnin pa kvasiš čiste bedarije. Penzionisti so dejansko čisti zajedalci. Tukaj ni nobenega dvoma. In tukaj ne gre za višino pokojnin, ampak dolžino upokojenske dobe. Upokojenci namreč ne črpajo toliko kot so "našparali", ampak letno 1,5 milijarde preveč. In ni premalo delavcev, ampak preveč upokojencev, zato ker so se prekmalu upokojili in se množijo in zbirajo številne generacije.
Redki so delali 40 let. Če so delali, so vsak mesec dali na stran 21% (vključno z delodajalcem). Recimo, da so dajali na stran 25%, da bo lažje. Se pravi 40let plač X 25% = 10 let plač.
Zdaj pa poglej v poročilo zpiz koliko časa se v POVPREČJU črpa in kakšen je povprečen odmerni odstotek.
Na zadnje ko sem gledal, se v povprečju črpa 21 let. Ni pa redkost, da mamce črpajo dlje kot so vplačevale. In to vse z najlepšimi nameni, brez slabe vesti do vnukov.... popapcajo še 50% naslednjim.