facebook

Honda forum

Forum ljubiteljev vozil znamke Honda

Cena bencina

Splošne debate, ki nimajo veze z avtomobilizmom.

Moderator: Blue Angels

Cena bencina

OdgovorNapisal/-a Hybrid » 17 dec 2018 18:01

Vsak km ceste/avtoceste, ki ga voznik naredi kjerkoli je plačan preko bencina v večkratnem znesku. Iz tega vidika sploh ne bi rabili niti cestnin niti vinjet. Tako visoko je to obdavčeno. Ne vem kako ste lahko tako občutljivi na plačljivost nekaterih stvari pri avtocestah bi šli pa na km. Tam je hudo potrebna pravičnost na km. Torej pravičnost pri ceni bencina izgine. Važna je pravičnost pri km avtoceste.
Saj se strinjam, da bi bilo bolje tako. Bencin po 45 centov, potem pa plačaš avtocesto. Samo pri nas bi bilo raje 6x obdavčeno.
Meni se zdi pa kar dobro da se o tem govori. Ker ljudem sploh ni jasno kolikokrat vse plačajo.

Po drugi strani je precej bolje, da se mobilnost ljudi spodbuja z vinjetami kot da se gremo decentralizacijo. Če bi se vsa ministrstva, agencije... in drugo kar plačujemo posejalo po celi Sloveniji bi rabili veliko manj vozit po cestah. Na srečo je vse v Ljubljani in ne vem, če je ravno smotrno davek pobirat na vožnji.
Uporabniški avatar
Hybrid
Uporabnik
 
Pridružen: 04 jun 2010 13:13

Re: Cena bencina

OdgovorNapisal/-a Hybrid » 19 dec 2018 10:21

Uf sem spregledal, da so nekateri zajadrali še globlje od cene bencina:
Protoncek je napisal/-a:
Hybrid je napisal/-a:Ne vem kako se lahko komu zdi, da je logično, da se penzije, vrtci in šole pokrivajo iz trošarin na benz..

Sploh ni LOGIČNO, je pa (vsaj deloma) realnost. Pri nas je pač sistem da jaz dajem za današnje penzioniste, ti boš dajal za naslednjo generacijo... Slaba stran tega sistema je, da je težava, če je premalo zaposlenih - preveč penzionistov, takrat mora pač država primakniti manjko. Finta je, da ko je situacija obratna se višek ne špara ampak porabi za ostale neumnosti (beri razdeli "dobiček" med delničarje ZPIZ-a).
Pa splošno mnenje, da so penzionisti "zajedalci" sistema... čeprav v bistvu bi oni radi samo svoj denar nazaj...
Logično bi bilo, da bi JAZ dobival penzijo iz tistega denarja, ki sem ga JAZ dajal vseh 40 let in se je plemenitil. Ampak, tak sistem imajo recimo v US, pa ima tudi hibe: vse firme, ki to delajo so v zasebni lasti in ko gre ena v ku**c gredo tja tudi vse penzije... (se je že zgodilo v US, se spomnite?)
Ja dlje od doma imaš službo, dlje se voziš. Dlje imaš do morja ...
Zakaj ne bi potem plačal več trošarine ...

Točno tako. Ampak vinjete delajo ravno obratno: sistem komunizma - vsi za enega, eden za vse. Vsi plačamo enako, čeprav eni na AC naredijo 200km letno, drugi pa 200 dnevno. Fer? Itak. Pa še kako.


Drugi del mislim, da je lepo pojasnjen zgoraj, se pravi o pravičnosti cene bencina se nerado govori. Samo o vinjetah se rado.

Glede pokojnin pa kvasiš čiste bedarije. Penzionisti so dejansko čisti zajedalci. Tukaj ni nobenega dvoma. In tukaj ne gre za višino pokojnin, ampak dolžino upokojenske dobe. Upokojenci namreč ne črpajo toliko kot so "našparali", ampak letno 1,5 milijarde preveč. In ni premalo delavcev, ampak preveč upokojencev, zato ker so se prekmalu upokojili in se množijo in zbirajo številne generacije.
Redki so delali 40 let. Če so delali, so vsak mesec dali na stran 21% (vključno z delodajalcem). Recimo, da so dajali na stran 25%, da bo lažje. Se pravi 40let plač X 25% = 10 let plač.
Zdaj pa poglej v poročilo zpiz koliko časa se v POVPREČJU črpa in kakšen je povprečen odmerni odstotek.
Na zadnje ko sem gledal, se v povprečju črpa 21 let. Ni pa redkost, da mamce črpajo dlje kot so vplačevale. In to vse z najlepšimi nameni, brez slabe vesti do vnukov.... popapcajo še 50% naslednjim.
Uporabniški avatar
Hybrid
Uporabnik
 
Pridružen: 04 jun 2010 13:13


Vrni se na Splošne debate

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


cron